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ADMINISTRATIVE RULINGS

 
 
SCOPE:  To establish the requirements for Recreational Fires.  Recreational Fires shall 
meet the following definition and adhere to the minimum requirements listed below.  The 
Fire Department is authorized to prohibit or discontinue Recreational Fires if they 
constitute a hazardous condition.  Ref. AP 14202 “Burning Permits”, AP 14003 “Camp 
Fires”, and the Fire Code.      
 
 
DEFINITIONS 
RECREATIONAL/CAMP FIRE:  The burning of materials other than rubbish where fuel 
being burned is not contained in an incinerator, outdoor fireplace, barbecue grill or 
barbecue pit.  The total fuel area shall be 3 feet or less in diameter and 2 feet or less in 
height for pleasure, religious, ceremonial, cooking or similar purposes. 
 
HAZARDOUS FIRE AREA:  Land which is covered with grass, grain, brush or forest, 
whether privately or publicly owned, which is so situated or is of such inaccessible 
location that a fire originating upon such land would present an abnormally difficult job 
of suppression or would result in great and unusual damage through fire or resulting 
erosion.  Such areas shall be determined by the Fire Prevention Bureau. 
 
BURNING PERMITS:  Burn permits for agricultural purposes are obtained from the 
nearest fire station and are subject to many conditions.  See Administrative Policy 14202. 
 
REQUIREMENTS 

1. Recreational/Camp Fires shall not be conducted within 25 feet of a structure or  
combustible material.  Conditions that could cause a fire to spread to within 25 
feet of a structure shall be eliminated prior to ignition. 

 
2. Buckets, shovels, garden hoses or a fire extinguisher with a minimum 4-A rating 

shall be readily available for use for all Recreational/Camp Fires. 
 

3. Recreational/Camp Fires shall be constantly attended by a person knowledgeable 
in the use of the fire extinguishing equipment on site. 

 
4. Recreational/Camp Fires or other fires are unlawful for any purpose on any public 

street, sidewalk or beach, or against or adjacent to any public bulkhead or other 
public structure(s) in unincorporated areas of the County.  See Administrative 
Policy 14003. 
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5. Recreational/Camp Fires in hazardous fire areas shall be approved by the Fire 

Prevention Bureau but shall not be built, ignited, or maintained when the 
following conditions are present: 

A. High winds are blowing. 
B. A person age 17 or over is not present at all times to watch and 

tend the fire. 
C. A public announcement is made prohibiting open burning. 

 
 6.  When all the conditions of this policy are met and prior to igniting a 

Recreational/Camp Fire, the Fire Communications Center shall be notified at the 
following non-emergency number (805) 388-4279.  Provide specific details of 
location, time and duration of the fire and indicate that all required safety 
precautions have been met. 

 
 
 
 
 


