
 

Fire Prevention Bureau 
165 Durley Avenue, Camarillo, CA 93010-8586 

Office: (805) 389-9738  Fax: (805) 388-4356 

 

January 1, 2023 Sea Cargo / Metal Storage Containers 23-800-1 

 

ADMINISTRATIVE RULING 23-800 

SEA CARGO/METAL STORAGE CONTAINERS  
 

 
 

Subject: 

 

Application of the 2022 Ventura County Fire Code (VCFC) to prefabricated sea cargo/metal storage 

containers. 

 

Code Requirements: 

 

These containers are considered buildings/structures under the California Building and Fire Codes if 

not being used for on-highway transit of goods and materials.  As such, they are required to comply 

with all applicable building and fire codes.  These buildings would normally be classified as S 

occupancies unless modified for other uses, in which case, another occupancy classification would be 

applicable (i.e. B, F, M). 

 

Discussion: 

 

The original purpose for these types of containers at a facility, when not in transit of goods and 

materials, was for temporary short-term shortage. They were not intended for long-term use in lieu of 

permanent buildings.  The use of these types of containers has become more prevalent due to the 

cost of constructing permanent buildings.  Improper use of these containers can be hazardous to life 

and property.  In order to provide a reasonable degree of life and property protection, the Fire District 

has consulted with the Ventura County Building and Safety Department (VCBD) regarding their 

current policy number 1996-B001 (Revised July 12, 2017) and has developed the following 

requirements. 

 

Requirements: 

 

Sea cargo/metal storage containers shall comply with VCBD Policy # 1996-B001 (attached) and the 

following requirements, subject to Fire Marshal approval: 

 

1. Containers shall be owned or leased by the property owner for their exclusive use or shall be 

owned or leased by a tenant occupying leased property for the tenant’s exclusive use.  The 
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intent is to prohibit installation on a property and then lease to other persons or businesses.   

 

2. Containers shall not be placed within any required fire department access road/driveway; any 

required allowable building area yard setback; or within any building egress discharge. 

 

3. Containers with less than twenty (20) feet of separation from other containers shall be 

considered as a “cluster”.  Containers may be placed in direct contact up to a maximum of 

1,600 square feet of actual container area.  There shall be no direct passage between 

individual containers. 

 

4. Any Cluster exceeding 1,600 square feet of actual container area shall provide fire department 

access and water supply in accordance with the current VCFC. 

 

5. Multiple clusters shall not exceed an area of 300 feet by 300 feet. A minimum 30-foot fire 

department access road / driveway shall be provided between separate multiple cluster areas. 

 

6. Clusters shall be separated from other clusters by a minimum 20-foot wide fire department 

access road/driveway. 

 

7. Clusters requiring a fire department water supply shall provide fire hydrants within 500 feet of 

all portions of the perimeter of the cluster.  Fire hydrants shall provide a minimum fire flow of 

500 gpm at a minimum 20 psi residual pressure. 

 

8. Containers located within or adjoining a hazardous fire area shall comply with the brush 

clearance requirements set forth in VCFC Chapter 49. 

 

Containers not in compliance with this ruling shall comply with all requirements of the VCFC in effect 

at the time of application for a permit.  This may include requirements for fire sprinklers, water supply 

and access roads. 


